FAQ

Vilken typ av sideboard är den vanligaste?

vit-sideboardDe vanligaste sideboards som köps idag är de som är allra enklast, två skåp med några lådor. Många uppskattar nog enkelheten i möbler och det krånglar inte till något och detta gäller även materialvalet som färgen på möbeln.

Vitt är den vanligaste färgen då den är enklast att inreda med, vitt passar i princip till vad som helst och passar i alla olika typer av stilar. Så det är väldigt svårt att misslyckas med vit färg.

Materialet varierar jättemycket, många föredrar massiv ek medans andra bara vill ha enkel sideboard laminerad eller med faner.

Hur är det med faner, går det att behandla?

Faner är gjort av riktigt trä som är hyvlat i tunna stycken för att sedan bli pålimmat på en träskiva. Bra faner är ofta lite tjockare än billigare och skulle man behöva behandla träet på något sätt, så gäller det att vara väldigt försiktig.

Faner ska klara av att bli lite lätt sandpapprat i fall det skulle behövas men det gäller att vara extremt försiktig och det kan vara en bra idé att låta en kunnig person titta på det innan man gör ett ingrepp. Det räcker med att komma i genom en gång för att förstöra möbeln i princip.

Vi rekommenderar att inte behandla faner själv, ta hjälp av någon som är kunnig inom snickeri för att lösa problemet. Oftast ska det inte behövas att göra några ingrepp i faner och det ska bara vara sista möjligheten innan man gör det.

Ont om 50-60-tal sideboards i butikerna, vart hitta?

sideboard-60-talVi tycker det finns ett relativt bra utbud av 60-tals sideboards i butikerna, de kanske inte ser exakt ut som de på 60-talet men det är av liknande design.

Annars finns det t.ex. Blocket eller andra möbelauktionssidor på nätet där det ständigt kommer upp retromöbler från olika perioder på 1900-talet. Det viktiga här är att verkligen kolla över skicket på möbeln innan det börjar bjudas för det är inget kul att få hem en utsliten sideboard till hemmet.

Men där finns många sideboards som följer 50-60-tals temat att välja mellan.